Har du problem?

Jag kollade runt på internet om kom till denna sida om MJÄLL. Mjäll är något nästan alla kan ha en gång i livet iallafall och därför tyckte jag detta var något att förmedla vidare. Hjälpa folk som kanske har ett stort problem och behöver hjälp.

Dölj

Mjäll beror på en obalans i den normala bakterie-/svampfloran som de flesta vuxna har på huden. Ofta har man samtidigt problem med eksem. Mjäll kan inte botas men besvären kan förebyggas och lindras.

Besvär med mjäll brukar börja i puberteten. Som värst brukar det vara i 20–30-årsåldern. Besvären försvinner oftast i 50-årsåldern.

 

Symtom

Precis som huden i övrigt förnyas huden i hårbotten ständigt. De yttersta hudcellerna lossnar som små, oftast osynliga torra vita fjäll. Om hudflagorna är större än knappnålshuvuden och syns tydligt kallas det för mjäll. Mjällen är antingen torra eller lite feta. De torra lossnar lätt, medan de feta fastnar i hårbotten.

Mjäll kan inte botas men besvären kan förebyggas och lindras. Starka hårvårdsprodukter som schampo, gelé, mousse och spray kan irritera hårbotten och göra mjällproduktionen större. Är du stressad, sjuk eller trött kan det också bidra till en ökad produktion av mjäll.

 

Förebyggande

  • Löddra schampot i handflatan innan du tvättar håret, så irriteras hårbotten mindre.
  • Byt schampo ibland.
  • Skölj dubbelt så länge.
  • Använd milda, parfymfria frisyrprodukter.
  • Försök att undvika stress och sov ordentligt.
  • Använd balsam om håret blir för torrt.

Egenvård

Mjäll går inte att bota. Däremot kan man dämpa besvären genom att minska mängden svamp. Är flagorna små som dammkorn är det förmodligen bara ett tecken på att du har torr hårbotten. Då kan det räcka med att byta till ett milt schampo.

Vid lättare former av mjäll kan du under en period tvätta hår och hårbotten med ett milt mjällschampo. Fråga på apoteket.

Har du mycket mjäll, kanske i kombination med beläggning i hårbotten, finns det schampo som tar bort hudsvampen som orsakar mjällen. Prova dig fram till ett schampo som passar ditt hår och hjälper dig att hålla mjällen borta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0